22. prosince 2018

Bitva u Krašniku 1914 a pěší pluky ze Slovenska

Ráda bych upozornila na článek Bc. Matúše Burdy (Katedra historických vied a stredoeurópskych štúdií FF UCM v Trnave) s názvem „Slovenské“ pešie pluky v bitke pri Krasniku v roku 1914. Bitva u Krašniku (polsky Kraśnik) probíhala od 23. do 25. srpna 1914 a byla první bitvou 1. světové války mezi rakousko-uherskou a ruskou armádou.

Článek nás seznamuje s průběhem bitvy, popisuje, kdy a jak se do ní zapojil který konkrétní pěší pluk společné rakousko-uherské armády a je doplněn seznamem zdrojů. Chcete-li zjistit něco více o této bitvě, protože v ní bojoval váš předek či příbuzný, určitě najdete nové informace do rodové kroniky jak v samotném článku, tak i v doporučené literatuře.

Ještě zde samostatně uvádím odkaz na jeden ze zdrojů, a to na článek Bitka pri Krasniku – prvé veľké víťazstvo Rakúsko-Uhorska, v němž najdete další informace, včetně plánku bitvy u Krašniku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika