20. října 2018

Čech Karel Auer a jeho litografie Haliče

Karel Auer (polsky Karol Auer) se narodil kolem roku 1818 pravděpodobně někde na našem dnešním území. Po studiu ve Vídni se ve 30. letech 19. století přistěhoval za prací do Lvova (polsky Lwów), který se tehdy nacházel v rakouském záboru Polska. Tvořil zde litografie po následujících 20 let. Zemřel po roce 1858.

Ve Lvově Auer spolupracoval s Litografickou dílnou Piotra Pillera. Tvořil především litografie haličských měst, obcí i celých krajin (album "Galicja w obrazach" 1837-1838). Zabýval se také náboženskými tématy a portréty. Vytvářel také ilustrace pro časopisy, např. Lwowianin (1837-1842), Dziennik mód paryskich (1844).

Nás by mohly zajímat především jeho litografie měst, obcí a krajin Haliče. Zde malá ukázka:

Karel Auer, Złoczów - zámek a město, 1830. Volné dílo.
Další jeho práce lze najít například na webu Artinfo (polsky), v zajímavém článku Nineteenth-Century Galicia in the Lithograph of Karl Auer (anglicky) nebo v článku Lost Paradise in old lithographs (anglicky). 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika