21. října 2018

Současné ukrajinské administrativní oblasti polské Haliče

Pro hledání předků na území Haliče (z dob Rakouska), které je dnes součástí Ukrajiny, se jistě hodí znát alespoň zhruba to, v jakých administrativních oblastech se nyní nachází. Zde uvedu stručný přehled.

Na Wikipedii najdete mapu Ukrajiny se žlutě vyznačenou oblastí východní části Haliče (z dob Rakouska). Šrafovaná část se nachází na území Polska. Nyní k jednotlivým oblastem.

Lvovská oblast
(Obwód lwowski, Льві́вська о́бласть)
Hlavním městem je Lvov (polsky Lwów, ukrajinsky Львів), který byl po celou dobu, kdy Halič patřila k Rakousku (tj. od prvního dělení Polska roku 1772), hlavním městem Království Haliče a Lodomerie (Królestwo Galicji i Lodomerii). 
Lvovská oblast se dělí na 20 rajónů (Райони) a 9 samostatných měst: Borysław (Борислав), Czerwonogród (Червоноград), Drohobycz (Дрогобич), Lwów (Львів), Morszyn (Моршин), Nowy Rozdół (Новий Розділ), Sambor (Самбір), Stryj (Стрий), Truskawiec (Трускавець). Na Wikipedii najdete mapu rajónů Lvovské oblasti (v polštině).


Ternopilská oblast
(Obwód tarnopolski, Терно́пільська о́бласть; do roku 1944 Tarnopolská oblast, Tарнопольська область)
Hlavním městem je Ternopil (polsky Tarnopol, ukrajinsky Тернопіль). Město patřilo po prvním dělení Polska (1772) stále Polsku, aby se brzy ocitlo v Rakousku. V letech 1809 až 1815 patřilo k Ruskému impériu a následně se až do rozpadu Rakousko-Uherska stalo součástí rakouského Království Haliče a Lodomerie (Królestwo Galicji i Lodomerii).
Ternopilská oblast se dělí na 17 rajónů, jejichž názvy a umístění na mapě oblasti najdete na Wikipedii.

Ivanofrankivská oblast
(Obwód iwanofrankiwski, Івано-Франківська область, do roku 1962 Stanislavská oblast, Obwód stanisławowski, Станіславська область)
Hlavním městem je Ivano-Frankivsk (polsky Iwano-Frankiwsk, ukrajinsky Івано-Франківськ; do roku 1962 Stanislavov, polsky Stanisławów, ukrajinsky Станисла́вів). Město bylo, stejně jako Lvov, po celou dobu, kdy Halič patřila k Rakousku (tj. od prvního dělení Polska roku 1772), součástí Království Haliče a Lodomerie (Królestwo Galicji i Lodomerii).
Ivanofrankivská (původně Stanislavská) oblast se dělí na 14 rajónů a 5 měst, jejichž přehled najdete na Wikipedii.


Pro úplnost
Na Ukrajině se dnes nacházejí další dvě oblasti, které nás zajímají při genealogických výzkumech. Jsou to Podkarpatská Rus a Volyň. 

Podkarpatská Rus
Nyní se nachází na Ukrajině v Zakarpatské oblasti (ukrajinsky Закарпатська область), jejímž hlavním městem je Užhorod (ukrajinsky Ужгород). Administrativní dělení najdete opět na Wikipedii.

Volyň
Historická Volyň je nyní v Ukrajině rozdělena do dvou oblastí. Hlavním městem Volyňské oblasti (polsky Obwód wołyński, ukrajinsky Волинська область) je Luck (polsky Łuck, ukrajinsky Луцьк), který byl i dříve hlavním městem Volyně. Administrativní dělení na Wikipedii. 
Hlavním městem Rovenské oblasti (polsky Obwód rówieński, ukrajinsky Рівненська область) je Rovno (polsky Równe, ukrajinsky Рівне) a administrativní dělení také najdete na Wikipedii.
Hlavním městem Žytomyrské oblasti (polsky Obwód żytomierski, ukrajinsky Житомирська область) je Žytomyr (polsky Żytomierz, ukrajinsky Житомир), administrativní dělení najdete opět na Wikipedii.
Hlavním městem Chmelnycké oblasti (polsky Obwód chmielnicki, ukrajinsky Хмельницька область) je Chmelnyckyj (polsky Chmielnicki, ukrajinsky Хмельницький; do roku 1954 Proskuriv, Płoskirów, Проску́рів; do roku 1793 Плоски́рів) a administrativní dělení také najdete na Wikipedii.
Tarnopilská oblast viz zde Halič.


Bližší informace
Zvládnete-li číst alespoň trochu polsky, pak by vás mohla zajímat tato práce: 
Tadeusz A. Olszański: Kresy zachodnie, Miejsce Galicji wschodniej i Wołynia w państwie Ukraińskim, in: Prace OSW, č. 43, Ośrodek Studiów Wschodnich im. Marka Karpia (Centre for Eastern Studies), Warszawa, 2013, která je k dispozici v PDF.
Nezvládáte-li polštinu vůbec, pak doporučuji prohlédnout si z této knihy alespoň mapu č. 1 na straně 12, která ukazuje umístění Haliče, Podkarpatské Rusi a Volyně na pozadí současné mapy Ukrajiny a mapu č. 2 na straně 23, která zobrazuje současné dělení Ukrajiny na oblasti a umístění význačných měst na území, které nás zde zajímá.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika