28. října 2018

Emigrace z Ivanofrankivské oblasti Haliče v letech 1930 až 1939

Na FamilySerch se nacházejí materiály dokumentující emigraci z Ivanofrankivské oblasti (východní část Haliče) v letech 1930 až 1939. Jde o jednu z pozdějším emigračních vln, která se velmi výrazně týkala i židovského obyvatelstva této oblasti. Emigranti směřovali prakticky do celého světa, k čemuž jim pomáhal emigrační úřad. Součástí (velmi malou) jsou také dokumenty k dočasným (obvykle čtvrt až půl roku) pracovním výjezdům lesních dělníků na Podkarpatskou Rus (tedy do tehdejšího Československa).


Fond se jmenuje Emigration records, 1930-1939, jeho autorem je Stanislau (Provinz). Emigration Office (Main Author) - Stanislavská oblast je původní název dnešní Ivanofrankivské oblasti, která se nacházela v Polsku a nyní spadá pod Ukrajinu.

Materiály, které zde najdete, tvoří většinou jmenné seznamy a k nim v samostatné části také korespondence Emigračního úřadu či velvyslanectví Polska v cílových státech. Tato korespondence je velmi zajímavá pro pochopení celé organizace emigrace. Dokumenty k výjezdům lesních dělníků na Podkarpatskou Rus mohou být pro nás zajímavé především proto, že jsou zde pracovní smlouvy tehdejších československých firem s dočasnými lesními dělníky. Poměrně dobře dokumentují postavení zahraničních dělníků v tehdejším Československu.

Výjezdy za prací do Československa jsou trochu ukryté až na konci posledního filmu. Pro snazší nalezení uvádím odkaz na začátek této části.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika