27. října 2018

Stránka Mirosława Łopaty o válečných hrobech v západní části Haliče

Pan Mirosław Łopata je spoluzakladatelem a předsedou polského Sdružení aktivní ochrany hřbitovů z první světové války v Haliči (Stowarzyszenie Aktywnej Ochrony Cmentarzy z I Wojny Światowej w Galicji) CRUX GALICIAE, které vzniklo již roku 2005. Od počátku se sdružení zabývá vyhledáváním a dokumentací pietních míst Haliče (spíše jeho západní části, která dnes leží v Polsku), snaží se o jejich rekonstrukci a zachování. Kromě toho se věnují také osvětě, pořádáním různých přednášek.
Stránka s názvem Cmentarze I wojny światowej (Hřbitovy první světové války) je soukromým projektem pana Mirosława Łopaty. Je staršího data a informace o pietních místech byly naposledy doplněny roku 2004. Stránka také, bohužel, obsahuje dokumentaci pouze k některým pietním místům. I tak ale může genealogům velmi pomoci při hledání českých, moravských, slezských i slovenských příbuzných, kteří padli v první světové válce na území západní části Haliče.
Stránka je v polštině, ale překladač by si s ní měl poradit alespoň tak, aby šel obsah pochopit.

Na úvodní stránce najdete mapku oblastí válečných hřbitovů tak, jak se používala za dob K.K. Militärkommando Krakau, Kriegsgräberabteilung (C.K.Komenda Wojskowa w Krakowie, Oddział Grobów Wojennych; C.K. vojenského velitelství v Krakově, Oddělení válečných hrobů). Tato mapa, názvy a čísla oblastí budete potřebovat i do budoucna, proto doporučuji si je zapamatovat. Také doporučuji zapsat si i číslo hřbitova, protože stejná čísla jsou používána i v dalších materiálech, které zřejmě budete prohledávat.

Kliknutím do mapky se dostanete na stránku příslušné oblasti s popisem této oblasti, její mapkou a odkazy na jednotlivé hřbitovy. Po chvíli můžete nabýt dojmu, že jsou všechny hřbitovy z jedné oblasti zveřejněny na jediné straně, ale není tomu tak. Jedna oblast může mít i několik stran. Doporučuji také věnovat pozornost stránce s kontaktem na autora, s licenčními informacemi a především s bibliografií. Bibliografie je rozsáhlá, většinou však jde o polskojazyčné tituly, k nimž se tak snadno nedostaneme.

Každý hřbitov je poměrně podrobně popsán, a to včetně případné rekonstrukce. Připojené fotografie jsou jak dobové, tak především současné (s ohledem na datum vzniku stránek).

Nakonec ještě doporučuji stránku Twórcy cmentarzy (Tvůrci hřbitovů), kde najdete o zajímavé povídání o Dušanu Jurkovičovi, který byl autorem mnoha hřbitovů v této oblasti (zde o něm informace na Wikipedii). Samozřejmě vše je v polštině, takže to bude chtít použít překladač.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika