29. října 2018

Noví osadníci Haliče z Čech, Moravy a Německa v 18. až 19. století

Halič byla v době. kdy patřila k Rakousku, poměrně častým cílem nových osadníků z Čech a Moravy. Proudili sem ale často i noví osadníci z Německa. K tomuto novému osidlování jsem na FamilySearch našla zajímavou dokumentaci, která se vztahuje vesměs k letům 1782 až 1800, částečně jsou zde poznámky až do začátku 19. století.


Jedná se o fond s názvem Ansiedlerakten, 1782-1805, jehož autorem je Wien (Niederösterreich). Hofkammer. Materiály jsou složeny ze dvou částí, které z popisu snadno poznáte.

První část tvoří evidenční karty nových osadníků, které jsou řazeny abecedně a jsou psány německy na stroji. Karty jsou proto velmi dobře čitelné. Na druhou stranu často obsahují pouze minimum informací. Důležitý údaj se nachází na předposledním a posledním řádku přední strany karty. Zde je totiž odkaz na podrobnou dokumentaci.

Podrobná dokumentace pak tvoří druhou část materiálů. Opět ji snadno poznáte a jistě se v číslování odkazů brzy zorientujete. Podrobná dokumentace je opět v němčině, je psaná rukou a místy obtížně čitelná.

Celkově jde o dost obsáhlý fond, k jehož studiu bude potřeba trochu více času. Samozřejmě v případě, že se vám podaří najít hledané předky nebo příbuzné v evidenčních kartách.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika