26. října 2018

Jak vyhledat předka, který padl na západě Haliče

Pro hledání českých, moravských, slezských i slovenských předků a příbuzných, kteří padli v první světové válce na území východní části Haliče (dnes na území Ukrajiny) máme, bohužel, jen málo zdrojů. Pro hledání v západní části Haliče (dnes na území Polska) můžeme naproti tomu využít poměrně velké množství zdrojů. Pokusím se vám zde některé základní představit.

Všichni asi začínáme hledáním v některé z databázi padlých Ministerstva obrany ČR. U mě je, bohužel, poměrně pomalá, proto ji nepoužívám, jsou-li pro danou oblast jiné zdroje. Takovým jiným zdrojem jsou například databáze na stránkách Velké Války, kde najdeme skvělé seznamy v rozcestníku Vojáci českých a slovenských jednotek pohřbení v západní Haliči. Zde jsem začala stránkou Přehled podle jednotek - našla jsem si hledanou jednotku (číslo mezi jednotkou a doplňovacím okresem udává počet identifikovaných vojáků pohřbených v západní části Haliče). Po kliknutí na název jednotky nebo na počet pohřbených se zobrazí přehled, který nás zajímá, protože obsahuje jména pohřbených z dané jednotky a také na jakém hřbitově byli pohřbeni. Kliknete-li zde na název hřbitova v horní části stránky, zobrazí se vám navigační údaje.

Je důležité si zapsat číslo a název konkrétního hřbitova, které následují po textu "Cmentarz wojenny nr" (Vojenský hřbitov č.). Bude se vám to hodit pro případné další hledání.

Celé bitevní pole západu Haliče bylo rozděleno na 11 očíslovaných a pojmenovaných oblastí: 
I. Nowy Żmigród, 
II. Jasło, 
III. Gorlice, 
IV. Łużna, 
V. Pilzno, 
VI. Tarnów, 
VII. Dąbrowa Tarnowska, 
VIII. Brzesko, 
IX. Bochnia, 
X. Limanowa, 
XX. Kraków.
Tato čísla se používala už za dob K.K. Militärkommando Krakau, Kriegsgräberabteilung (C.K.Komenda Wojskowa w Krakowie, Oddział Grobów Wojennych; C.K. vojenského velitelství v Krakově, Oddělení válečných hrobů) a zůstala platná do dnešních dnů.
Přehlednou mapku oblastí najdete na Wikipedii.
Každý vojenský hřbitov měl pak unikátní číslo bez ohledu na to, do jaké oblasti patřil. Celkem je v tomto systému v oblastech I. až XI. nyní evidováno 400 vojenských hřbitovů. Znáte-li číslo vojenského hřbitova, snadno pak vyhledáte informaci, do jaké oblasti patřil (a tím se rychleji dostanete případně i k archivním materiálům).


Nyní už možná víte, na kterém vojenském hřbitově je předek nebo příbuzný pohřben. Je proto čas hledat další informace. První, co možná chceme vědět, je to, jak daný vojenský hřbitov vypadá. K tomu už budeme potřebovat polštinu, ale jde si vypomoci překladačem.

Na Wikipedii na stránce Oddział Grobów Wojennych C. i K. Komendantury Wojskowej w Krakowie v části Wykaz cmentarzy je v přehledné tabulce úplný seznam vojenských hřbitovů v západní části Haliče. Používám ho pro základní přehled. Po kliknutí na číslo vojenského hřbitova (arabská číslice) se otevře jeho strana s popisem, umístěním na mapě a často s fotografií (nebo i s vícero fotografiemi). Římská číslice udává do jaké oblasti hřbitov patří.

Další strana, kterou ráda používám, se jmenuje Cmentarze z I. wojny światowej (Hřbitovy z první světové války). Je sice hodně nepohodlná na používání (blokuje pravé tlačítko myši a nedá se z ní kopírovat ani text), ale obsahuje i některé vojenské hřbitovy mimo oblast západní části Haliče a především se na ní dá hledat podle prvního písmene příjmení vojáka - je to abecední tabulka v horní části stránky. Stejná tabulka o něco níž pak ukazuje první písmenu názvu vojenského hřbitova. 
Vyhledáte-li si seznam hřbitovů začínajících určitým písmenem, můžete v jejich seznamu kliknout na řádek s hledaným hřbitovem. Otevře se vám jeho detail s popisem a občas je připojen i obrázek.

Poměrně často používám i stranu, která se jmenuje Groby wojenne na terenie Małopolski (Válečné hroby na území Malopolska). Malopolsko je název historické oblasti, kterou není snadné územně vymezit, protože v různých dobách byla chápána různě a název zahrnoval různě velká území. Dá se obecně zjednodušeně říci, že dnes tento pojem zahrnuje i nejzápadnější část západní oblasti Haliče (zde informace v češtině na Wikipedii).  Stránka se věnuje válečným hrobům z různých období, proto je třeba si zvolit v menu položku "I wojna światowa". Pak už se dá vyhledat hřbitov buď podle mapy (nyní je částečně překryta výzvou google, kterou nelze odstranit, ale posun i přiblížení fungují) nebo podle stránkovaného seznamu. 
Stránka jednotlivých hřbitovů obsahuje popis, většinou galerii fotografií, seznam pohřbených a také informace o zdrojích, mezi nimiž se často objevují i archivní materiály, které jsou popsaní názvem archivu, názvem fondu a signaturou konkrétního materiálu. To je pro další hledání velmi praktické.
V seznamu pohřbených lze kliknout na příjmení nebo jméno, čím se otevře detail vojáka. Informace bývají velmi stručné, ale bývá u nich někdy datum úmrtí (Data śmierci).
Stránka je u mě vždy hodně pomalá. Píšu to proto, abyste se nedivili, budete-li na odezvu čekat.

Existují stránky, na nichž nadšenci představují své fotografie vojenských hřbitovů buď z celého západního území Haliče nebo z jeho menší části. O jedné z takových stránek jsem psala v článku Válečné hroby v oblasti Roztocze a v okolí a další vám představím hned v následujícím článku.


To, o čem jsem dosud psala, jsou databáze. Pro genealogii jsou ale důležité archivní dokumenty. I zde máme v západní části Haliče štěstí, protože se dochoval fond Úřadu péče o válečné hroby oblasti sboru č. V v Krakově. Stručný úvod k němu najdete v samostatném článku. Ráda bych tento fond v budoucnu trochu podrobněji popsala, ale zatím nedokážu odhadnout, kdy to asi bude.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika