25. října 2018

Válečné hroby v oblasti Roztocze a v okolí

Narazila jsem dnes na pěkně zpracovanou stránku, plnou fotografií a příběhů o hledání stop první světové války na území, kterému se říká Roztocze. Jména padlých, bohužel, v článcích nenajdete, autor není genealog. Najdete tam ale mnoho fotografií pohřebišť a budete si moci udělat představu, jak dané pohřebiště vypadá.

Autor uvodil své stránky takto:
… I znajdziesz czasem groby w piasku, których nikt nie zna …
(...A najdeš někdy v písku hroby, které nikdo nezná...)
Stránku najdete na adrese: https://upadli.wordpress.com/

Myslím, že autor stránky a lidé, kteří se snaží ztracená pietní místa z první světové války objevovat, rekonstruavat a udržovat, někdy až tak úplně netuší, jak moc to pro nás znamená. Hlavně pro ty, jejichž předkové nebo příbuzní na daném území padli a nikdo už o nich neslyšel. Lidem, jako oni, patří velký dík.

Oblast Roztocze tvoří vysočina široká 12 až 32 kilometrů a 180 kilometrů dlouhá, která spojuje Lubelskou výšinu v Polsku s Podolím, které se nyní nachází většinou na Ukrajině. Vyznačení oblasti na mapě najdete na Wikipedii.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika