24. října 2018

Matriky a archiválie Haliče na Ukrajině

Hledání předků na tom území Haliče, které je nyní částí Ukrajiny, je složitější, než hledání v Polsku. Komplikací je hranice, ukrajinština (tedy azbuka) a cena. Na FamilySearch se sice nacházejí některé digitalizované materiály, ale bývají přístupné pouze z jejich center. Ukrajina, pokud vím, archiválie nedigitalizuje. Vše je třeba hledat v archivech, které si nechávají za jakýkoli úkon, i neúspěšný, platit v EUR nebo v USD. Beznadějné to ale, z hlediska genealogie, není.

Nejdřív doporučuji přečíst si článek Matriky a archiválie v Polsku. Bude se vám to hodit i pro hledání v té části Haliče, která se nyní nachází na Ukrajině. Zvláště části o dochovanosti matrik a nutnosti znát vyznání hledaných předků.

Polsku se povedlo dohodnout s Ukrajinou na předání duplikátů matrik i některých dalších archiválií (nikoli celých fondů). Takto získané matriky z původně polských a nyní ukrajinských území (tedy Haliče i Volyně) jsou uloženy v AGAD (Archiwum Główne Akt Dawnych), který je postupně digitalizuje a ukládá na samostatném portálu (tedy nikoli na SZWA - https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/, kde by ale i tyto matriky měly být evidované v databázi Pradziad).

Výchozí rozcestník pro přístup k matrikám najdete na adrese http://www.agad.gov.pl/inwentarze/testy.html.

Hned po jeho otevření zjistíte, že je opravdu nezbytné vědět v jaké oblasti a v jaké církvi hledáte. Halič hledejte pod výrazy jako "archidiecezja lwowska", "diecezja przemyska".

Stránka se zvolenou oblastí a církví se vám může otevírat i celkem dlouho, protože obsahuje evidenci všech matrik dané oblasti a církve. Pro vyhledání správné matriky doporučuji používat hledání v prohlížeči (Ctrl+F)¨. Doporučuji si také vypsat signatury matrik pro danou obec - jsou to čísla za názvem obce v části "Hasła geograficzne". Také doporučuji co nejdříve se zorientovat v tom, pod jakou farnost (parafia) obec patřila, protože některé matriky mohou být popsány pouze touto farností (pak je přímo u matriky obvykle uvedeno "dla całej parafii").

Brzy jistě také zjistíte, že pro vaši hledanou obec (farnost) existují pouze zlomky matrik. Ani tehdy nemusí být vše ztraceno, protože je možné, že se nedochoval pouze duplikát, ale originál matriky je stále v ukrajinském archivu.

Skeny jednotlivých matričních knih se vám otevřou po kliknutí na odkaz "galeria ze skanami". Jaký jazyk můžete v matrice čekat, je uvedeno v popisu. Prohlížečka skenů je těžkopádná, nemá žádné pro nás běžné funkce, například ani neumožňuje zvětšení (toho se dá docílit lupou v prohlížeči). Listování je trochu skryté dole pod skenem ve formě dvou malých trojúhelníků. Sken se dá snadno uložit pomocí pravého tlačítka myši.


Na FamilySearch můžete najít i další zajímavé materiály. Doporučuji hledat v katalogu (Catalog), a to raději pomocí klíčových slov (Keywords). Některé z těch nejzajímavějších materiálů totiž nemají přiřazeno místo (Place) nebo jej mají přiřazené chybně. Poměrně často používám filtrování výsledků podle kategorie (Category).

Nedivte se, že při výpisu například matrik (až se k němu konečně doklikáte), najdete u některých ikonku fotoaparátu (knihu lze prohlížet z domova) a jiných ikonu fotoaparátu s klíčkem (knihu lze prohlížet pouze v jejich centrech). Zkouším otevřít i tyto zdánlivě pro nás nedostupné skeny, protože občas se vyskytne chyba v přiřazení této ikony a skeny zobrazit jdou.

Nezapomínejte ani na další archiválie. Jsou tam například školní výkazy nebo fondy notářů (a zrovna koukám, že v oblasti mého zájmu se u seznamu notářských akt objevily nové "foťáčky", tedy nové přístupné skeny). Občas se najde i nějaká digitalizovaná kniha (například místopisná, o historii nebo o emigrantech z daného území).

Zvlášť bych ještě chtěla upozornit na evidenční karty vojáků (Miltary records, 1865-1930). Zdá se, že už jsou asi kompletně digitalizované a najdete je zde: https://www.familysearch.org/search/catalog/1713234 (po přihlášení). Jen je třeba si dát pozor na to, že jsou karty řazeny podle ruské abecedy (pokud tedy jsou vůbec nějak řazeny). Na to vždycky zapomínám.


Selžou-li digitalizované zdroje, pak je čas na archivy na Ukrajině, které mají uloženy archivní materiály Haliče.

Lvovská oblast
Державний архів Львівської області
(Státní archiv Lvovské oblasti)
http://www.archivelviv.gov.ua/en/
Pidvalna St. 13, 79008, Lviv, Ukraine
E-mail: archive_lviv@arch.gov.ua

Ternopilská oblast
Державний архів Тернопільської області
(Státní archiv Ternopilské oblasti)
46001 m. Ternopil, st. Sagaidachnogo 14., Ukraine

Ivanofrankivská oblast
Державний архів Івано-Франківської області
(Státní archiv Ivanofrankivské oblasti)
вул. Сагайдачного, 42а, м. Івано-Франківськ, 76006, Україна
Poznámka: Nenašla jsem ani snahu o angličtinu nebo jakýkoli jiný, pro nás čitelný, jazyk.

Další archivy najdete na Wikipedii (v ukrajinštině).


Pro úplnost (hledání na Volyni a na Podkarpatské Rusi):
Na stránce "Kde hledat metriky? Pokus o systematizaci" (Где искать метрические книги? Попытка систематизации), která nese výstižný podtitul "Katalog matrik v archivních sbírkách Ruska, Ukrajiny a Běloruska" (Каталог метрических книг в архивных фондах России, Украины и Беларуси). Stránky jsou v ruštině. Ukrajinu najdete na tomto odkaze: http://metrics.tilda.ws/ukraine. Doporučuji si k tomu vyhledat příslušnou oblast, v níž chcete hledat, v článku Současné ukrajinské administrativní oblasti polské Haliče. Po kliknutí na červené tlačítko u jednotlivých oblastí se načte dokument v PDF (asi 800 stran) s podrobným rozpisem matrik a adresou archivu, kde jsou uloženy. Dokument je v ukrajinštině.
Bohužel pro hledání v Haliči je stránka nepoužitelná, neboť neobsahuje žádné relevantní informace.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář. V některých případech může být nutné, abych jeho zveřejnění schválila. To může i nějakou dobu trvat, protože nejsem na blogu neustále. Totéž platí i v případě mé odpovědi. Děkuji za pochopení. Monika